MQ-scan voor de basisschool

Op donderdag 14 oktober lanceert Alphen Vitaal in samenwerking met Beweegpartner de MQ-scan onder basisschoolleerlingen in Alphen aan den Rijn. Basisschool de Windroos is na de Zevensprong uit Boskoop, die 2 jaar geleden starten, de eerstvolgende school waar de motorische ontwikkeling van kinderen wordt gemeten volgens deze methode.
Jong meten is jong kunnen corrigeren

Alphen Vitaal streeft ernaar om de scan op korte termijn af te nemen bij alle Alphense scholen. De scan zorgt ervoor dat kinderen die extra hulp behoeven ook zorg op maat aangeboden krijgen.  Beweegpartner zal als specialist binnen het bewegingsonderwijs en als uitvoeringspartner zorgdragen voor de afname van de scan.

De MQ-scan is een meting die op eenvoudige wijze tijdens een gymles, via een app, kan worden afgenomen. Kinderen volgen een speciaal ontwikkeld parcours met verschillende hindernissen waarbij de snelheid waarin zij dit parcours afleggen wordt gemeten. Dit resulteert in een betrouwbare uitslag die met de docent en ouders (AVG-proof) wordt gedeeld. 

Nina Baldini, directeur van de Windroos ervaart zij dat een goede motorische ontwikkeling helpt om cognitieve vaardigheden te verwerven en hebben fittere kinderen meer aandacht voor de stof die zij leren op school. Naast het fysiek lekker in je vel zitten, ondersteunt het sporten ook in de sociaal- emotionele vaardigheden van de leerlingen.

Achteruitgang door coronalockdown

Uit onderzoek van het Mullier-instituut blijkt dat meer basisschoolkinderen slechtere motorische vaardigheden hebben sinds de coronalockdown. Na de eerste lockdown vanwege corona in het voorjaar van 2020 was een groter deel van de basisschoolkinderen (4-12 jaar) in Nederland motorisch minder vaardig dan kinderen van die leeftijd vóór de lockdown. Deze achteruitgang in motorische vaardigheden is mogelijk te wijten aan het wegvallen van het georganiseerde beweeg- en sportaanbod voor basisschoolkinderen: zij konden niet meer bij hun sportvereniging sporten en hadden geen lessen meer.

Maar daarnaast willen we benadrukken dat dit een tendens is die niet alleen in de coronaperiode is ontstaan. Er zijn tegenwoordig meer afleidingen waardoor de huidige jeugd veel minder buitenspeelt. Dit is tevens een grote factor van het afnemen van de motorische vaardigheid bij kinderen. 

Goed Zelfbeeld

Marieke Pol van Alphen Vitaal benadrukt hoe belangrijk het is dat de motorische vaardigheid van kinderen wordt gemeten. ‘’Wanneer je constateert dat kinderen hulp nodig hebben kun je daar wat aan doen door veel te oefenen op specifieke vaardigheden. Indien nodig kan er bijvoorbeeld ook binnen samenwerkingspartners zoals kinderfysiotherapeuten, jeugdgezondheidszorg of motorisch remedial teachers hulp geboden worden om zo het kind motorisch vaardiger te maken. Kinderen met een goede motoriek voelen zich fit en dat draagt bij aan een goed zelfbeeld.”

De MQ-scan past naadloos in het aanbod van Alphen Vitaal en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alphen. Uitvoeringspartner Beweegpartner ontzorgd de scholen door de scan nauwkeurig af te nemen en draagt zorg voor begeleiding, advies en coördinatie. Beweegpartner is de specialist op het gebied van bewegingsonderwijs. Bart van Herk van Beweegpartner geeft aan dat de ontwikkeling omtrent de Mq-scan in Alphen en de samenwerking met zowel Alphen Vitaal als de gemeente op een perfect moment komt. "Door de MQ-scan kunnen wij het bewegingsonderwijs nog meer afstemmen op kinderen en nu kunnen we snel stappen maken!"

Nieuws

Vacature Buurtsportcoach

Heb jij een passie voor sport en bewegen en krijg jij met jouw enthousiasme de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn in beweging? Dan zijn we per heden voor 24 – 38 uur op zoek naar jou!

Cool 2B Fit

Samen naar een gezondere leefstijl, dat is het doel van het nieuwe programma Cool 2B Fit. Kinderen met overgewicht die wat hulp nodig hebben bij een fitte leefstijl kunnen zich samen met hun ouders aanmelden voor het traject.